Hoofdinhoud
Terug

Ruilwinkel

“In de Ruilwinkel kan iedereen spullen inleveren”,vertelt Liesbeth Kersten. Liesbeth is voorzitter vande Ruilwinkel. “Voor die spullen krijg je CrOssjes.En daar kun je weer andere voor spullen voor uitzoeken. We werken namelijk niet met geld.Waarom niet? Omdat we vinden dat je ook zóndergeld spullen moet kunnen kopen.”

 

Mooie spullen

Liesbeth vertelt dat er allerlei verschillende producten in de winkel staan. “Kleding, speelgoed, boeken, borden, pannen… Echt van alles. Voor arm en rijk, en voor jong en oud. Laatst bracht iemand een klok die zo mooi was, dat we die zelf hebben gehouden. Die hangt nu in de winkel aan de muur.”

 

Oude tandenborstel

Soms krijgt Liesbeth gekke dingen aangeboden. “Een tijdje geleden bracht iemand een tandenborstel. Gebruikt en helemaal versleten… Die kunnen we natuurlijk niet in de winkel leggen. We hebben een belangrijke regel: spullen moeten schoon, heel en compleet zijn.”


Vijfde leven

Spullen krijgen in de Ruilwinkel dus een tweede leven. Of een derde, vierde of vijfde. “Mooi toch”, zegt Liesbeth. “Want weggooien is zonde. En wat voor de één rommel is, is voor een ander iets heel moois. Daarnaast komen veel mensen voor de gezelligheid. Ook dat vinden we heel belangrijk. Er staat voor iedereen een kopje koffie klaar.”


Naar de kringloop

Is een product na drie maanden niet verkocht? Dan halen Liesbeth en de andere vrijwilligers het uit de winkel. “Een kringloopwinkel haalt het op”, vertelt Liesbeth. “En als die het niet wil, gooien we het weg. Gelukkig komt het meestal niet zover.”