Hoofdinhoud
Afval in de ruimte
Terug

Ontwerp de ultieme MikMak raket!

Mensen laten overal afval achter. Zelfs in de ruimte! Wist je dat er miljoenen stukjes ruimteafval (ruimtepuin) om de aarde zwerven? Enneh, hoe erg is dat eigenlijk?

 

 

We stellen je gerust:

De ruimte is enorm, dus een botsing met ruimteafval gebeurt bijna nooit. Maar áls een stukje ruimteafval iets raakt, kan dat best erg zijn. Een satelliet bijvoorbeeld, kan erdoor ontploffen. En dan heb je nóg meer ruimteafval...

 

Veel ruimteafval komt van satellieten die we niet meer gebruiken. Of van raketten, die onderdelen laten vallen, zodat ze lichter worden. Een groot deel van het ruimteafval verdwijnt gelukkig vanzelf. Veel oude raketonderdelen vallen namelijk naar beneden en verbranden vanzelf, al voordat ze de aarde raken.

 

Daarnaast werkt de mens hard om ruimteafval op te ruimen. Een Nederlands bedrijf heeft meegebouwd aan een satelliet die ruimteafval kan afvoeren. Hoe? Door oude satellieten ‘vast te pakken’ en ze naar een plek te brengen waar ze ongevaarlijk zijn. Of door ze naar beneden te sturen en onderweg te laten verbranden (in de dampkring).

 

Mikmak afbeelding in ruimtepak

Ruimteafval om je oren

André Kuipers is een bekende Nederlandse astronaut. Hij maakte wel eens mee dat ruimteafval vlák langs het ruimtestation scheerde waar hij toen werkte. Midden in de nacht klonk er een alarm. De astronauten moesten het ruimtestation verlaten en snel dekking zoeken in de raket. Gelukkig voor de astronauten: het ruimteafval vloog rakelings voorbij!

 

 

 

Ontwerp de ultieme MikMak-raket

Of we de ruimte ooit weer schoon krijgen? Die kans is klein. De hoogste tijd dus voor een eigen MikMak-raket, die kan helpen om ruimtepuin op te ruimen. Hoe zou die raket er volgens jou uit moeten zien? Mail ons je ontwerp, tekening of een foto van je geknutselde raket en wie weet plaatsen we jouw idee in het volgende MikMak-clubblad!