Hoofdinhoud
Hedwig Fossen lachend in het bos
Terug

“Ik heb 122 kilo zwerf afval opgeruimd”

Hedwig Fossen wist niet wat ze met haar vakantie ging doen dit jaar. Maar opeens bedacht ze: ik ga wandelen over het Roots Natuurpad, helemaal van het noorden van ons land naar het zuiden, door mooie natuurgebieden. Onderweg raapte ze zwerfafval op en maakte ze in drie weken het pad schoon.

 

We kwamen Hedwig tegen in Ravenstein. Ze was verrast toen ze daar allemaal MikMakkers in gele hesjes met knijpers zag. We stelden haar meteen een paar vragen.

Hedwig Fossen lachend in het bos met haar rugzak en een mikmak fles

Hoe kwam je op het idee voor deze vakantie?

Omdat we niet naar het buitenland kunnen, zocht ik iets in Nederland. Ik vind het altijd erg leuk om te wandelen en te kamperen. Ook vind ik de natuur en het klimaat erg belangrijk.
Daar ben ik tijdens mijn vrije tijd in Groningen ­ daar woon en werk ik ­ ook veel mee bezig. Dan is wandelen en opruimen natuurlijk een supergoeie combinatie. Met deze wandeling wil ik iedereen laten zien dat je met kleine acties toch heel veel kan bereiken.”

 

Liep je alleen of met meerdere mensen?

Ik was van plan om in mijn eentje te lopen, maar uiteindelijk liep er bijna elke dag iemand mee.
Soms zelfs een groepje. Mijn vriendinnen hebben bijvoorbeeld meegelopen, maar ook mijn vader, mijn moeder en een huisgenoot. Er waren zelfs spontane wandelaars die aansloten. Het was echt heel gezellig, dat snap je wel! Ik was trouwens verbaasd dat zoveel mensen wisten dat ik de tocht liep. Dat kwam omdat ik in veel kranten hebben gestaan.”

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt?

Tijdens een van de eerste wandeldagen zochten ik en een vriendin een plaats voor de tent. We vroegen aan een vrouw of dat misschien bij haar in de tuin mocht. Uiteindelijk mochten we zelfs binnen slapen. We hebben er thee gedronken en spelletjes gedaan. En wat helemaal fijn was: die mevrouw zorgde ook nog voor een slaapplek voor de volgende nacht, bij vrienden van haar. Ook de start in Groningen was leuk. Een aantal ‘milieustewards’ van de gemeente Groningen hielpen met het opruimen van het zwerfafval. Milieustewards zijn volwassen MikMakkers die werken voor de gemeente. En niet te vergeten: ik heb de MikMakkers in Ravenstein ontmoet!

 

Wat heb je allemaal gevonden?

Echt van alles. Van een panty en een onderbroek tot en met de plastic onderkant van een auto. Die woog wel drie kilo. Ik had een apparaat in de hengelwinkel gekocht waar je vissen mee weegt. Daarmee woog ik het zwerfafval. En wat denk je? 122 kilo in het totaal. Écht gaaf.”

 

Waar gaat het geld naartoe?

Ik heb meer dan 3000 euro opgehaald. Dat geld gaat naar de Plastic Soup Foundation, een organisatie die ervoor zorgt dat kinderen weten hoe belangrijk schone zeeën zijn. Ook proberen zij bedrijven ervan te overtuigen dat ze minder plastic moeten gebruiken. Zo worden de oceanen, de dieren en het koraal beter beschermd. Heel belangrijk, maar dat weten jullie als MikMakkers natuurlijk wel!