Hoofdinhoud
Wouter op de uitkijktoren in herpen
Terug

"Dieren in het bos zijn perfecte opruimers"

MikMakkers die rommel opruimen, zijn supergoed bezig. Maar wist je dat ook veel dieren geweldige opruimers zijn? Wouter van den Dungen weet daar alles van. Hij is boswachter en vindt het prachtig dat dieren het bos schoonhouden. Ook in de winter!

 

Wouter let op de bomen en planten, op de mensen die het bos bezoeken én op de dieren. Als er bijvoorbeeld een dier ziek is, zorgt hij dat er een dierenarts komt. En laatst, toen er een Exmoor-pony mank liep, hield hij het dier een tijdje goed in de gaten. Gelukkig was er niets ergs aan de hand.

 

Wouter vertelt: “Eigenlijk is het bos voor mij een grote tuin. Ik vind het heerlijk om er te zijn. En het mooie aan de dieren in het bos is: ze zijn allemaal belangrijk. Veel dieren ruimen namelijk rommel op. Zonder ‘opruim-dieren’ zou het bos een grote afvalberg zijn.”

 

Welke dieren goede schoonmakers zijn? Wouter noemt zijn favoriete top 10, van klein naar groot.

 

Wouter in de auto met zijn hond
1. Wormen en pissebedden

Wormen en pissebedden eten blaadjes, rotte planten en dor hout. Goede opruimers dus! En nieuwe bomen en planten gebruiken die poep weer om te kunnen groeien.

 

2. Mestkevers

Alle dieren poepen. En daar weet de mestkever wel raad mee! Mestkevers eten poep op, en daarnaast rollen ze er balletjes van, waar ze eitjes in leggen.

 

3. Boktorren

Boktorren ruimen graag dood hout op. Hoe? Ze eten het op! Ze moeten alleen wel uitkijken tijdens hun maaltijd: spechten snacken namelijk graag een boktorretje als tussendoortje. 

 

4. Wespen

Wespen houden van suiker. Niet gek dus dat je ze vaak ziet in de buurt van fruitbomen. Ook houden ze van een muggetje (en andere insecten). Zelfs van vlees kunnen wespen heerlijk smullen.

 

5. Roodborstjes

Kijk niet vreemd op als je roodborstjes ziet in de buurt van dode dieren. Zij plukken graag haren uit de vacht van het dode dier. Die haren gebruiken ze om hun nest te bouwen. Slim toch?

Wouter met zijn hond
6. Muizen

Muizen lusten veel. Ze zijn bijvoorbeeld aaseters: ze eten dode dieren. Maar waar ze pas écht dol op zijn: noten, zaden en granen, zoals maiskorrels. Opgeruimd staat netjes!

 

7. Ratten

Ratten zijn misschien wel de beste opruimers van het bos. Zij lusten echt alles! Dode dieren, broodkorstjes, fruit, groente, ei… Er is eigenlijk niets wat ratten laten liggen. 

 

8. Kraaien en raven

Kraaien en raven zijn alleseters. Platgereden kikkers, insecten (liefst de grote), eieren van andere vogels, dode reeën… Ze eten zelfs hun eigen overleden soortgenoten op! 

 

9. Dassen

Dassen eten het vlees van dode dieren. Ze ‘werken’ vooral ’s nachts en kunnen ontzettend goed ruiken. Daardoor zijn ze meestal eerder bij een dood dier dan bijvoorbeeld de kraaien en raven. 

 

10. Vossen

Vossen zijn supergoede jagers. Vinden ze geen dood dier om van te snacken? Dan jagen ze op levende dieren, zoals muizen, vogels en konijnen. Ook houden ze van fruit (zoals bessen). 

 

 

De grootste dieren in de Osse bossen zijn de grote grazers, zoals taurossen en wisenten. Zij eten geen andere dieren, maar… ze likken er soms wel aan! Vooral aan de botten van overleden dieren. Daar zitten vaak nog mineralen aan: heel belangrijk voor de gezondheid van de grote grazers.