Hoofdinhoud
Terug

Deelkastjes: supergoed idee

Weet je wat een deelkastje is? Dat is een kast waar mensen spullen in zetten die ze zelf niet nodig hebben. Andere mensen kunnen die spullen gratis pakken. Heel fijn voor hen, én goed voor het milieu, want zo gooien we minder spullen weg!

Gera van Nunen uit Oss bedacht het idee van de deelkast. Daarom stellen we haar wat vragen.

 

Gera, hoe kwam je op het idee voor een deelkast?

“Ik bedacht het vorige winter. Het was erg koud en de verwarming aanzetten was erg duur. Veel mensen hadden daardoor te weinig geld voor boodschappen. Soms moesten ze zelfs een maaltijd overslaan. Ook waren er kinderen die zonder ontbijt naar school gingen.”

 

En dat vond jij niet goed?

“Klopt. Daarom zijn mijn vriendin Patricia en ik van ons eigen geld boodschappen gaan doen. Die hebben we in onze deelkast gezet. Eten en drinken, maar ook bijvoorbeeld zeep, shampoo en douchegel.” 

En hoe ging dat? 

“In het begin was het spannend. Zouden mensen de kast gebruiken? Al snel bleek van wel. Jonge mensen, ouderen… de deelkast is er ook voor iedereen.”

 

Hoe kom je aan nieuwe boodschappen?

“We kopen zelf spullen. En we krijgen dingen van andere mensen, zoals geld of spaarzegels. Daarvan doen Patricia en ik weer extra boodschappen. Ook krijgen we soms spullen van supermarkten. En het leuke is: door de deelkast gooi ik zelf ook minder weg.”

 

Kun je dat uitleggen? 

“Er mogen ook andere dingen in de deelkast, zoals kleding en speelgoed. Zo krijgen die spullen een nieuw leven. Laatst zette ik een paar oude chipsbakjes in de kast. Die waren dezelfde dag al meegenomen. Wat je zelf niet meer nodig hebt, kan een ander vaak heel goed gebruiken.”

 

En dus is er minder afval… mooi meegenomen!

“Zeker weten. Want al dat afval… verschrikkelijk. Zeker als het op straat ligt. Daarom vind ik het werk van de MikMakkers ook zo goed. En wist je dat veel kinderen ook helpen om de deelkast te vullen?”

 

Hoe merk je dat dan? 

“Laatst was de deelkast bijna leeg. Toen zag ik kinderen uit de buurt met een bolderkar langs de deuren gaan. Ze vroegen overal om nieuwe spullen. Geweldig toch!”

 

Meer weten over de deelkastjes? Check de Facebookpagina: facebook.com/deelkastjesoss.