Hoofdinhoud
Twee mannen voor de nieuwe grondstoffencentrale
Terug

De nieuwe grondstoffencentrale

Op het Duurzaamheidsplein in Oss is een nieuwe hal gebouwd. Of beter gezegd: een grondstoffencentrale. Hier werken mensen die het afval nog beter scheiden. Goed nieuws dus! Mensen uit de gemeente Oss brengen hier hun afval naartoe. Bijvoorbeeld: huishoudelijk afval dat niet in de afvalcontainer thuis past. In de grondstoffencentrale komt het op een grote berg terecht.

 

Minder restafval

 

Ook de zakken met verpakkingen van plastic, metaal en de drinkpakken (je weet wel, de groene zakken die je aan de straat zet) komen terecht bij de grondstoffencentrale. Medewerkers sorteren het afval en halen er materialen uit. Daardoor kunnen we meer materiaal hergebruiken. Dankzij de nieuwe hal blijft er dus nog minder restafval over. 

 

Hout, koper en staal

 

In de toekomst gaan we in de  grondstoffencentrale nog meer materialen extra goed scheiden, zodat ze nog beter kunnen worden hergebruikt. Zoals: hout (bijvoorbeeld pallets of een oude kast), koper en roestvrij staal. Maar zover is het nog niet. 

 

Vogelhuisjes en bloembakken

 

De grondstoffencentrale is gebouwd met veel aandacht voor het milieu. Neem de zonnepanelen op het dak (120 stuks): die wekken alle energie op die de centrale gebruikt. Ook hangen er aan de buitenkant vogelhuisjes, insectenhotels en bloembakken. En het regenwater dat van het dak stroomt? Dat wordt opgevangen en teruggegeven aan de natuur.

 

750.000 euro 

 

De bouw van de grondstoffencentrale kostte 750.000 euro en duurde zeven maanden. Maar als het goed is, gaan wij (en heel veel dieren en planten) er nog vele jaren plezier aan beleven!