Hoofdinhoud
Terug

Barbie-workshop

Knutselen met afval is leuk! Vraag maar aan Angelique Schipper. Angelique is kunstenaar én de bedenker van de Barbie-workshop. Komende zomer kun je 3 keer meedoen! Wat het is? Dat leggen we uit!

 

Angelique, vertel. Wat is de Barbie-workshop?

“We gaan Barbies aankleden. We gebruiken daarvoor geen kleren, maar… afval! Want dat is er genoeg. Let thuis maar eens op. Snoeppapiertjes, chipszakken, het plastic dat om je pak wc-papier zit… En met al dat afval kun je perfect knutselen.”

 

Hoe ben je op dat idee gekomen?

“Ik ben kunstenaar, maar ook schrijver. Ik schreef sprookjes die gaan over duurzaamheid. Bijvoorbeeld De nieuwe kleren van de koningin, een verhaal over een jonge koningin die elke dag nieuwe kleding wil. Na het schrijven wilde ik die koningin zelf maken. Je raadt het al: van een Barbiepop.”

 

Hoe ging het verder? 

“Het gekke was: ik had genoeg kleertjes, en tóch begon ik niet. Totdat ik een oude paraplu weg wilde gooien. Ik dacht: ‘Hier kan ik de perfecte jurk van maken!’ Later vond ik nog een oude sok die ik kon gebruiken, daarna een oude verpakking… En ik ben nooit meer gestopt met verzamelen.”

 

Hartstikke leuk dus!

“Zeker weten. En tegelijk ook weer niet. Want er is zó veel afval… En natuurlijk, we recyclen veel. Maar zelfs recyclen kun je niet altijd blijven doen. Van glas kun je bijvoorbeeld prima nieuw glas maken. Maar géén helder glas. Ongeveer hetzelfde is het met papier en karton, na een tijdje kun je het niet meer recyclen. Dat verhaal wil ik ook vertellen.”

 

Je hebt hier zelfs een tentoonstelling over gemaakt.

“Klopt. Die kun je de hele zomer zien in Stadsboerderij Elzenhoek. Ik neem misschien wel 100 Barbies mee. Ook de paraplu-koningin-Barbie uit het sprookje, die woont in een gouden kooi. En tijdens de workshop ontdek je hoe stoer een Barbie eruit kan zien in kleding van afval.”

 

Moet je iets meenemen naar de workshop? 

“Als je wilt, kun je je eigen Barbie meebrengen. Of je eigen Ken-pop, of Action Man-pop. Als je je eigen pop meebrengt, mag je die aangekleed mee naar huis nemen. Heb je er geen? Dan mag je er een van ons gebruiken.”

 

Wat vind je van de MikMakkers?

“Ik word zó blij van al die kinderen die de straat op gaan om zwerfafval op te ruimen… geweldig. Kinderen zijn supergoede opruimers. Ze hebben superscherpe ogen en ruimen zwerfafval heel goed op.”